Aláfestő zene a polgári szertartáson - Milyen legyen?

Milyen a jó polgári szertartás zene? A polgári ceremóniák többnyire házasságkötő termekben történnek, de napjainkban egyre divatosabbak esküvőkön a helyszínre kihelyezett szertartások. A házasságkötő termekben általában van hangosítás és hozzátartozik a szolgáltatáshoz hogy valaki kezelje és indítsa a zenéket. A kihelyezett szertartásoknál már más a helyzet, mert kevés helyszín rendelkezik megfelelő technikával ami szükséges egy szertartás kihangosításához. Ilyen esetben szokták kérni a párok az esküvői dj segítségét.

Esküvői Dj és Élőzene - Retroparty.hu

Miből áll a polgári szertartás zene?

Esküvői Dj és Élőzene - Retroparty.hu

Egy ceremóniának vannak különböző szakaszai, amiket megfelelő zenével hangulatosabbá és emlékezetessé lehet tenni. De ugyanakkor ha rossz zenét választunk akkor fordítva is elsülhet a dolog. Általánosságban elmondható hogy törekedjünk a kiválasztott zenék lehető legjobb minőségére a nagy napon és nem árt ha előtte azonos hangerőre formázzuk őket (erre mi az Mp3 Gain nevű programot használjuk). Ha ezt a lépést kihagyjuk, kellemetlen élmény érhet bennünket ha bizonyos zene túl hangosan vagy túl halkan szólal meg. Ha éppen nem hozzáértő ember ül a házasságkötő teremben a hangosításnál, nem fog erre figyelni. 

Olyat is láttunk már hogy az anyakönyv-vezető egy kis magnóval oldotta meg a feladatot. Nézzük hogy a szertartás melyik szakaszai alá milyen zenét érdemes választani:
Bevonulás A szertartás kezdete előtt általában szól egy halk várakozó zene, amit felvált a bevonuló zene. Arra hivatott hogy jelezze a szertartás kezdetét és erre a zenére vonul be a pár. Mielőtt a bevonuló zene elindulna, érdemes a vőfély / cm-nek finoman szólni a násznépnek a ceremónia kezdetéről, illetve csendet kérni a vendégektől. Bevonuló zenének mindenképpen egy vidámabb és a párra jellemző zenét javasolunk, ami viszonylag nagy hangerővel szól amíg a pár oda nem érkezik a szertartásvezető elé. Láttunk már több féle bevonulást (csak a menyasszony – a vőlegény már ott várja, menyasszony és vőlegény külön-külön, koszorúslányok külön, stb.)
Hivatalos rész, aláírás, gyűrűhúzásTöbbnyire az egész szertartás alatt szól valamilyen zene. De az úgynevezett “hivatalos rész” alatt szokták kérni a szertartásvezetők hogy legyen csend. Az aláírás alá (kp. 2 perc amíg mindenki aláírja) egy lassabb, meghatóbb zenét szoktak választani a párok. A gyűrűk felhúzása alatt többnyire ugyan ez a zene megy, mivel az csak egy pár másodperces esemény. Előfordulhat hogy a pár ilyenkor mond egy rövid fogadalomtételt egymásnak, ezt érdemes egy mobil mikrofonnal kihangosítani.
Szülőköszöntés Általában a hivatalos részek után az ifjú pár köszönti a szülőket virágokkal, borral és egy-egy öleléssel. Ez a zenék szempontjából egy viszonylag hosszú 2-3 perces folyamat, ide érdemes egy külön zenét választani. Kissé elcsépelt az “Úgy szeretném meghálálni”, de kb. ilyen hangvételű köszöntésről szóló zenét válasszatok.
Gratuláció, koccintás A végére marad a pezsgős koccintás, és a gratuláció. Ide 2-3 zenét is választhattok. Nyugodtan lehet gyors, vidám hiszen ilyenkor minden rólatok szól és mindenki veletek ünnepel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük